modern titkosszolgálatok

A cégek

Utolsó kommentek

  • tiboru: Üdv az olvasónak és a szerkesztőnek! Az Echelonról itt olvasható egy összefoglaló: lemil.blog.h... (2009.01.10. 19:23) UKUSA
  • eee: Remek! De az még remekebb lesz, ha titkosszolgák fogják itt az elmúlt (és jelenlegi) hatalom gazs... (2008.09.06. 10:25) Beköszöntő
  • Utolsó 20

Linkblog

HTML

UKUSA

2008.01.03. 18:47 | kappa & szigma | 1 komment

Egy titkosszolgálati főnöktől nem szükségszerűen várható el, hogy pontosan ismerje a 20. századi titkosszolgálatok történetét. Ezért nem kárhoztaható Kocsis Kálmán pontatlansága miatt, amikor a Magyar Nemzet 2007. december 29-ki számában, sok más mellett arról beszél, hogy „léteznek zárt együttműködések, mint például az angolszászokat tömörítő UKUSA, amely a II. világháború alatt jött létre…”.(Magyar Nemzet, 2007-12-29, 5. old.)
       Nos, az Egyesült Királyság és az Amerikai Egyesült Államok között valóban a II. világháború alatt alakult ki szoros titkosszolgálati együttműködés – mindenekelőtt a tengelyhatalmak kódjainak feltörésére.
       Az UKUSA megállapodást azonban 1947 kötötték (a pontos dátumon ma is vitatkoznak) a National Security Agency (USA) és a brit GCHQ (Government Communications Headquarters) között, amelyhez később csatlakoztak Ausztrália, Kanada és Új-Zéland is.
    (Csak zárójelben tesszük hozzá, hogy a hidegháború végét követően ez az együttműködés is problematikussá vált. Egyesek szerint az angolszász szervezetek együttműködése ma már sok esetben nemcsak a terrorizmus elleni harcot szolgálja, hanem az ipari kémkedést is. Lásd ehhez az Európai Unión belül az un. ECHELON-vitát az ezredforduló környékén.)

Címkék: echelon ukusa kocsis kálmán

A bejegyzés trackback címe:

https://tukorutveszto.blog.hu/api/trackback/id/tr31283569

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

tiboru · http://blogrepublik.eu 2009.01.10. 19:23:49

Üdv az olvasónak és a szerkesztőnek!


Az Echelonról itt olvasható egy összefoglaló:

lemil.blog.hu/2008/10/13/echelon

süti beállítások módosítása