modern titkosszolgálatok

A cégek

Utolsó kommentek

  • tiboru: Üdv az olvasónak és a szerkesztőnek! Az Echelonról itt olvasható egy összefoglaló: lemil.blog.h... (2009.01.10. 19:23) UKUSA
  • eee: Remek! De az még remekebb lesz, ha titkosszolgák fogják itt az elmúlt (és jelenlegi) hatalom gazs... (2008.09.06. 10:25) Beköszöntő
  • Utolsó 20

Linkblog

HTML

A Fidesz-MPP programja és a titkosszolgálatok

2008.01.03. 16:03 | kappa & szigma | Szólj hozzá!

2007. december 8-án bemutatták a Fidesz-Magyar Polgári Párt  "Erős Magyarország" címet viselő programját. A sajtó már néhány nap múlva elfelejtette a legerősebb ellenzéki párt  - előtte nem kis izgalommal várt - elaboratumát.
      Kissé késve, de most mi is kitérünk röviden a minket érdeklő részekre. A "Törvény, rend, biztonság" című fejezet kitér a titkosszolgálatokra is:

"Meggyőződésünk szerint új titkosszolgálatra van szükség, amely nem a politikai érdekek kiszolgálója, hanem a nemzet valódi érdekeinek és értékeinek megőrzését tekinti feladatának. Biztonságpolitikai programunkban abból indulunk ki, hogy korunk számos új kockázatot és veszélyforrást hordoz. Ezek közé sorolható többek között a terrorizmus, az etnikai és vallási ellentétekből fakadó konfliktusok, a nemzetközi bűnözés, valamint az illegális fegyverkereskedelem és migráció. Nemzetbiztonsági kockázatot jelent hazánk energiapolitikai függősége is. A polgári és katonai nemzetbiztonsági szolgálatokra tehát hosszú távon is szükség van. Célkitűzésünk, hogy alkalmassá tegyük e szervezeteket a megváltozott körülmények közötti új típusú kihívások hatékony megoldására. Ezért fontos számunkra a szolgálatok anyagi és erkölcsi megbecsülése, a kiszámítható jövőkép felmutatása és a politikától mentes szakmai környezet biztosítása. Elengedhetetlennek ítéljük a politikailag kompromittálódott és szakmailag alkalmatlan vezetés azonnali eltávolítását."
(Fidesz-MPP program, 86. oldal)

Mi derül ki ezekből a sorokból? Tulajdonkéépen szinte semmi. A program által felsorolt,  Magyarországot fenyegyető veszélyek már a kilencvenes évek óta litániaszerűen elhangzanak, ezzek megjelőlésével a Fidesz-MPP semmilyen meglepetést nem tudott okozni. Azt sem tudjuk meg, hogy mit jelent az "új titkosszolgálat"? Új szervezeti felállást? Vagy csupán az ellenzéki párt számára elfogaghatatlan vezetőktől megtisztított eddigi szolgálatokat? Erről egy szó sem hangzik el. A Fidesz-MPP sem azt fogalmazza meg, amire szükség lenne (és ezzel ugyanott tart, mint a kormánykoalíció), hogy nevezetesen újra kellene gondolni a magyar nemzetbiztonsági stratégiát és ennek függvényében kellene elgondolkodni azon, hány és mekkora titkosszolgálatra van szüksége az országnak. Úgy tünik, ez a fejezetrész is nagyjából ugyanannyit ér, mint a többi: semmi konkrétum, semmi komoly szapolitikai elemzés és program, hanem inkább általános politikai (azaz inkább ideologisztikus) követelések.
     A titkosszolgálatokra vonatkozó egyetlen érdekes megállapítást ugyanebben a fejezetben olvashatjuk a katonai szolgálatokkal kapcsolatban:

"Magyarországon az önálló katonai hírszerzésnek és kémelhárításnak feladata és létjogosultsága van. Szövetségesi kötelezettségeinkből adódó vállalásaink, és a nemzetközi missziókban való biztonságos részvételtelünk egyaránt egy erős, új alapokon nyugvó, szilárd meggyőződéssel rendelkező és szakmailag felkészült katonai szolgálatot kíván meg. Meggyőződésünk szerint indokolt a katonai nemzetbiztonsági szolgálatok megbecsülésének erősítése." (Fidesz-MPP program, 85. oldal)

        Eltekitve attól, hogy nem tudhatjuk meg, mit jelent az "új alapokon nyugvó" szolgálat kifejezés, a Fidesz-MPP láthatóan egyértelműen hitet tesz a katonai titkosszolgálatok létjogosultsága mellett (ez alapvetően a hadsereg jelentőségének felértékelésével függ össze), míg a kormánykoalícióhoz közellálló - többnyire névnélküli - szakértők inkább hajlanak a katonai szolgálatok szerepének háttérbe szorítására.
    Mindez azonban nem elég egy markáns, titkosszolgálati szakpolitika megfogalmazásához.

Címkék: titkosszolgálatok fidesz mpp kormánykoalíció erős magyarország nemzetbiztonsági stratégia

A bejegyzés trackback címe:

https://tukorutveszto.blog.hu/api/trackback/id/tr4283328

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása